Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Traseul Şindileriei

Traseu clasic, 4B, 6c (A0), 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Creastă
Fisură
Rapel
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Lungime5 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA7+/8-
Fr6c
BritE2/E3
YDS5.11a/5.11b
Localizare
Durată apropiere2 1/2 ore
Durată parcurgere3 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 2 1/2 ore

Din poteca marcată BA Zărnești-Diana urmăm ramificația marcată CR spre vf. Turnu. După săritoarea de la intrarea pe Padina Șindileriei continuăm pe marcaj până ce peretele din dreapta pare să își piardă verticalitatea și cotește dreapta, lăsând să se formeze un jgheab adânc cu aspect de horn, întrerupt de săritori. Înaintăm câțiva metri pe acest jgheab până găsim posibilitatea de a ne înscrie pe treptele cu iarbă de pe peretele din dreapta cum urcăm.
Descriere

Traseul este scurt, cu o singură lungime dificilă, desfășurată pe o fisură verticală. Regrupările au câte un singur piton, dar se pot pune fără probleme asigurări mobile. De altfel mobilele sunt importante și în a treia lungime unde pitoanele lipsesc aproape cu desăvârşire. Ultimele lungimi merg pe o creastă ușoară cu mulți copaci.

Lungimile se desfăşoară astfel: prima este înierbată, a doua este dură și frumoasă cu suficiente pitoane, a treia merge pe niște praguri de iarbă pentru a se orienta în final către o creastă. De la ieșirea în creastă putem continua până la capătul ei (încă 2 l.c.) sau putem rapela de la un pin solid până în firul jgheabului din care am început escalada (ideal cu două corzi de 60m, posibil şi cu 2x50m).

Prima lungime. Pentru orientare, câțiva metri mai sus identificăm un piton bătut orizontal pe o față de stâncă. Înaintând spre acesta vom găsi sub el încă un piton, ascuns prin iarbă. Traseul continuă spre dreapta pe un fel de diedru-horn, apoi iese pe o față cu iarbă la capătul căreia este regruparea (un “morcov” cu inel).

A doua lungime urmează fisura ce inițial este puțin căzută, apoi devine verticală. Pitoanele sunt dese, regruparea o facem pe un prag cu iarbă la cca 40m.

A treia lungime. În continuare nu se mai vede niciun piton, traseul merge în stânga pe nişte praguri cu iarbă și niște jnepeni (dacă avem suficiente mobile putem merge pe o fisură deschisă situată paralel cu pragurile), apoi în sus către o creastă. Nici spre creastă nu mai există asigurări fixe și deși pasajele nu sunt grele, totuși se impun câteva asigurări mobile. De la ieșirea în creastă înaintăm până se întind corzile, apoi deja putem efectua rapelul de retragere.

Surse
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/traseul-sindrileriei/
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 303-304
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Şindileriei

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.