Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Creasta Vântului

Traseu clasic, 4A, (5c, A0), 4 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Diedru
Fisură
Horn
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Sursă foto: retezatclimbing.ro
Sursă foto: retezatclimbing.ro
Diedrul. Sursă foto: retezatclimbing.ro
LC1. Sursă foto: retezatclimbing.ro
LC3. Sursă foto: retezatclimbing.ro
Regrupare 3. Sursă foto: retezatclimbing.ro
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungime4 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6
Fr5c
BritVS
YDS5.9/5.10a
Localizare
Durată apropiere1 - 2 ore
Durată retragere1 oră
OrientareN
Echipament
Bucle echipate10 bucle expres
Mobilecâteva friend-uri mici și medii, un set de nuci, 9 anouri lungi
Echipament suplimentar3-4 pitoane, ciocan
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 1 - 2 ore

De la Lacul Bucura se merge pe bandă albastră până în Curmătura Bucurei. De acolo coborâm 150-200m, de unde începem să traversăm stânga, spre peretele mare ce se vede în faţă (Bucura II NE). În drumul spre acesta vom trece pe sub (la o distanţă de 50-100 m) micul perete Bucura III.
Descriere
Traseul se situează în extremitatea vestică a peretelui nordic Bucura III, imediat în dreapta traseului Fisura Întreruptă.
Creasta Vântului e un traseu neașteptat, ce oferă o cățărare foarte frumoasă pe parcursul primei și celei de-a treia lungimi de coardă. Din păcate pitoanele existente în traseu lasă de dorit, probabil pentru că nu e prea des parcurs. Asigurările mobile și cateva pitoane extra sunt obligatorii pentru o parcurgere în siguranță.

LC1 (VI, A0, 35 m)
Prima lungime, cea mai dificilă a traseului, începe cu o faţă verticală, bătută pentru stilul artificial, cu 5 pitoane. Trebuie spus că noi am găsit 2 linii de pitoane la fața locului. Descrierea originală a traseului se potrivește cu linia din dreapta (vezi schița traseului), care la un moment dat impune o traversare spre stânga. Mai logică, mai directă și mai frumoasă este însă varianta stângă. Cățărarea este mai dificilă și susținută dar foarte frumoasă. Dacă s-ar înlocui aici cateva pitoane cheie cu unele noi, ar ieși o lungime superbă de cățărare liberă. A doua parte a lungimii începe cu o porțiune ușoară dar murdară, care ne conduce la baza unei fisuri largi. Cu 2 pitoane precare (unul la început și unul spre ieșire) și cu posibilități reduse pentru asigurări mobile, cățărătorul trebuie să se concentreze la pasaj, care se încheie în Brâna Mare. Se regrupează solid cu 2 anouri pe o platformă. 

LC2 (III, 35 m)
Se escaladeză un horn după care se iese pe creastă, care se urmează până la baza unei plăci unde regrupăm.

LC3 (V, 40 m)
Escaladăm placa ieşind într-un diedru larg, care continuă pe tot parcursul lungimii, la finalul căruia regrupăm pe o mică brână, în stânga diedrului. Se poate folosi pentru regrupare pitonul existent, un anou și o nucă.

LC4 (V, 50 m)
Se trece un scurt pasaj vertical, apoi se urmeză creasta pe porţiunea finală ce ne scoate în creasta principală. Această ultimă lungime este caracterizată de plăci instabile și porțiuni friabile, dar fără dificultăți tehnice.
Retragere

Durată: 1 oră

De pe vârf facem stânga, spre Curmătura Bucurei, de unde urmăm poteca de la dus până la Lacul Bucura.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Creasta Vântului

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.