Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Feţele din Stânga Lirei

Traseu clasic, 5B, (6a/6a+, A1), 6 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fisură
Horn
Iarbă
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Lungime6 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+/7-
Fr6a/6a+
BritHVS/E1
YDS5.10a/5.10b
Localizare
OrientareN-V
Cele mai bune luni
Acces
De la Cabana Plaiul Foii mergem pe marcaj turistic triunghi roșu spre Refugiul Speranţelor apoi continuăm pe același marcaj pe Brâul Ciorânga până intersectăm Canionul Ciorânga.
Descriere
LC1: Este banală, căţărăm un horn foarte uşor. Exită un singur piton ruginit şi îndoit, se mai poate asigura la jnepeni dacă se doreşte. Facem stânga uşor ascendent şi regrupăm pe o brână cu jnepeni, la baza unor fisuri.

LC2: O escaladă nu foarte uşoară, pe o zonă cu ceva iarbă, unde există 2 pitoane. Mai sus avem o faţă căzută cu iarbă şi prima faţă spălată din traseu. După o zonă scurtă cu iarbă găsim o clepsidră la care asigurăm un anou. În stânga e o fisură unde se pot monta frienduri. Mai sus ieşim pe o faţă căzută. Continuăm tot pe o faţă căzută, uşoară, unde găsim un piton, apoi ieşim pe o brână cu jnepeni.

LC3: Începe peste o placă distanţată de perete, deasupra căreia se pot plasa frienduri undeva în dreapta. Urmează faţa spălată, pe un fel de jgheab cu prize de apă şi câţiva metri mai sus găsim un piton. Continuăm pe un jgheab precum cel de jos, dar cu mai puţine prize. Putem urca direct peste tavan, la un pâlc de jnepeni, dar parcă nu e aşa interesant. Pun un friend şi mă orientez spre stânga, ocolesc tavanele şi ies la jneapăn prin lateral. Urmează o faţă căzută unde regrupez câţiva metri mai sus.

LC4: Se merge uşor în stânga, apoi dreapta, spre o arcadă frumoasă. Asigur cu mobile, apoi un piton în arcadă exact în punctul de unde se urcă direct în sus (continuarea pe arcadă duce pe o faţă spălată unde te cam blochezi). Deasupra este o brână mare pe care se iese chiar în dreptul regrupării din “Fisura Galbenă”. Continuăm pe brână în dreapta până la regrupare, formată din două pitoane.

LC5: Lungimea începe vertical de deasupra regrupării, peste un bolovan cu prize bune, dar care sună cam ciudat. Continuăm dreapta, în traversare spre o fisură oblică cu multă iarbă. Găsim 2 clepsidre în care asigurăm. Urmează o zonă înierbată. Continuăm pe o fisură verticală unde se pot pune mobile, apoi avem un piton cu inel. Continuăm până la un piton “peu”. Din scăriță asigurăm următorul piton subțire, din tablă, din scăriţă prindem o priză pe partea dreaptă şi ieşim din pasaj.
Mai sus este o brână, ocolim prin dreapta nişte jnepeni şi regrupez la capătul celor 30 m de coardă într-un piton din Fisura Galbenă şi nişte frienduri.

LC6: Ne orientăm spre dreapta, pe o muchie ce pare uşoară. Pasajele nu sunt chiar aşa cum păreau de jos, asigurăm cu nuci, găsim şi câteva pitoane. Ceva mai sus se traseul se îmblânzeşte, şi dăm peste piton din Fisura Galbenă. Continuăm ultimii metri comuni (încă 2 pitoane din Fisura Galbenă) până deasupra unor jnepeni şi terminăm lungimea cu corzile întinse, regrupând la un piton cu un inel strâmb.
Retragere
La premieră s-a rapelat pe Vâlcelul Spălat.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Feţele din Stânga Lirei

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.