Sistem de gradație


Fisura Bobot

Traseu clasic, 5B, 6b+/6c (5c, A0), 7 LC
Sumar
Pitoane
Fisură
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: Cristian Popescu
Sursă: Cristian Popescu
Sursă: Pall Endre
Sursă: onemove.ro
Sursă: Walter Kargel, Drumuri spre culmi, 1988
Topo actual al traseului
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Grad artificialA0
Număr lungimi7
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA67+
Fr5c6b+/6c
BritVSE2
YDS5.9/5.10a5.11a
Premieră și reparații
Premieră
1966Francisc WildStephan KocsikV. Ilyés
Reamenajare
2019-09-18
Acces
Ajungerea la perete se face urcând cu mașina pe drumul dinspre Herculane spre Baia de Aramă, iar pe la aproximativ 24km părăsim acest drum intrând spre stânga pe drumul ce duce la Cerna Sat. La 850m de la bifurcație putem observa pe stînga turnul de piatră ce poartă denumirea de Turnul Bobot. Traseul poate fi reperat relativ usor pe perete fiind o înșiruire de fisuri, având doar în prima treime (LC2 si LC3) o porțiune prin vegetație.

Pentru a ajunge la baza traseului suntem nevoiți să traversăm apele râului Cerna, de aceea este bine ca parcurgerea să nu se facă în perioade ploioase sau în perioada de topire a zăpezilor, apele învolburate putând împiedica accesul la perete. Noi am nimerit o perioadă de ape repezi ce ne-au creat probleme semnificative în a le traversa. Odată traversat râul, se continuă pe poteca de pe malul opus, spre stânga, circa 50m până la baza peretelui.

ATENȚIE, în cel mai de jos loc al peretelui (acum inaccesibil din cauza debitului mare al Cernei) scrie cu vopsea roșie FISURA BOBOT. Traseul nu începe de acolo, ci cu vreo 15-20m mai sus, în dreptul unui copăcel lângă care este amplasat un spit cu inel.
Descriere
Mergând cu mașina dinspre Herculane spre Târgu Jiu, la aprox 24 km de Băile Herculane, privirea ne este atrasă de un turn de calcar cu o siluetă impunătoare, situat pe partea stângă, foarte aproape de drum. Ne aflăm în punctul "La Bobot", traseul care urmează fiind printre primele deschise pe Valea Cernei.

Roca este sănătoasă, primele două lungimi fiind puțin prăfoase. Traseul a fost reabilitat de curând cu ancore mecanice și pitoane noi, nefiind necesare asigurări mobile.

LC 1: De la copăcelul cu spit se urcă vertical, pentru început trecând de o succesiune de bolovani acoperiți cu mușchi, iarbă și pământ, ajungându-se apoi la două fisuri paralele, cea din dreapta terminându-se cu o arcadă. Noi urcăm pe cea din stânga, cu mici abateri stânga dreapta, depășind o zonă diedrică, pentru a ajunge mai sus la un soi de fisură largă cu un bolovan surplombant, loc unde traversăm spre dreapta spre o față căzută, ajungând în regruparea comodă. Lungimea are cam 25m și un grad estimat la 6.

LC 2: Se pleacă spre fisura din stânga, pe diedrul format de fața căzută pe care am regrupat și peretele din stînga noastră. Fața căzută se termină cu un bolovan triunghiular, surplombant, loc unde părăsim fisura traversând spre dreapta. Pasul este de atenție, prizele la picior fiind mai mult la aderență. Este mai ușor dacă se începe traversarea când ajungem cu mîinile sub bolovan și nu mai jos, pentru a putea prinde ceva prize bune.
După traversare urcăm deasupra bolovanului surplombant, continuând apoi diagonal dreapta pe o succesiune de praguri, trecând pe sub o serie de formațiuni stâncose scobite. Se ajunge astfel la o zonă cu pămînt și copaci unde vom întîlni regruparea foarte comodă. Lungimea are cam 30m și grad estimat la 7-.

LC 3: Se urcă vertical stânga o serie de praguri pînă ce ajungem într-o mică creastă cu vegetație unde cotim dreapta spre baza unei fețe căzute pe care continuăm până în regruparea aflată pe un prag comod, unde o plăcuță ne anunță că am atins "ETAJUL I ". Lungimea are cam 30m și gradul 6plus susținut pe fața căzută.

LC 4: Depășim un copăcel, pe care îl folosim și ca priză, pentru a intra pe un diedru vertical străbătut de o fisură ce se urcă prin metoda bavarezei. În prima parte fisura are o muchie vie, pentru ca, în partea superioară, muchia să devină ceva mai open-hand. La 10m de la regrupare fisura se separă în două. O variantă îmbietoare, verticală, dar care nu face parte din traseu, și una orientată spre stînga, ușor diedrică, pe care vom continua încă de la începutul ei. Fisura ne conduce la o zonă largă, asemenea unui mini horn, loc unde urcăm ascendent dreapta spre regruparea ceva mai incomodă, pe un prag de piatră îngust. Lungimea are 25m și un grad estimat la 7-.

LC 5: Cea mai grea lungime. Se pleacă vertical, ușor dreapta, pe o fisură largă, bolovănoasă, ajungându-se după vreo 15m la un perețel vertical ce formează o fisură largă cu peretele din stânga. Asigurările noi (spituri) sunt pe peretele din stînga, în timp ce pilierul din dreapta găzduiește o înșiruire de pitoane vechi, dar bune la înaintat artificial. Intrarea în fisură este dificilă datorită lărgimii din partea inferioară și ușoarei tente surplombante. Nici parcurgerea nu este floare la ureche, solicitându-te la maximum într-o bavareză susținută, de forță. La capătul de sus al pilierului avem un copăcel care ne poate fi util ca priză, iar mai departe continuăm printr-o porțiune lejeră, o fisură vertical stînga, până la regruparea comodă. Lungimea are cam 30m și gradul estimat la 7plus.

LC 6: Pleacă pe o față căzută, cu aspect triunghiular, mărginită de două fisuri ce converg în partea superioară. Noi ținem fisura din dreapta, iar la picioare prize la aderență. În partea de sus fisura se lărgește pentru ca mai apoi să se închidă. Ieșim din fisură spre stânga, urcăm până pe o prispă de pământ unde avem un trandafir și o plăcuță cu "ETAJUL II", iar după alți câțiva metri buni ajungem la o regrupare comodă. Lungimea are 25m și gradul 6.

LC 7: Se intră pe un diedru proeminent, brăzdat de o fisură. Prima asigurare este un piton inel de logodnă apoi, ceva mai sus, avem o înșiruire de țevi și un spit. Deși ultima țeavă este la capătul diedrului, am preferat ca de la spit să traversez stânga peste muchie. Se continuă vertical, printr-o zonă ușoară, maxim gradul 5plus, până la finalul traseului marcat prin ultima regrupare (tot două spituri). Lungimea are 20m și gradul 6.
Retragere
Legenda spune că din vârf se coboară spre padurea din spate până pe o culme unde ai de optat fie să cobori la dreapta, fie la stînga. Noi am ales varianta din dreapta urmînd o potecă vagă ce ne-a condus la malul rîului Cerna. Pentru că apa era foarte adîncă și debitul foarte mare nu am reușit să o traversăm, drept pentru care am luat-o în amonte în speranța găsirii unei porțiuni mai optime, dar, după ce am traversat un afluent, am mai continuat 5 minute în amonte ajungând la un pod ce duce la un drum forestier, astfel că am reușit să revenim la locul în care lăsasem mașinile.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fisura Bobot

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.