Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Surplomba Mare

Traseu clasic, 4B, 2 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Surplombă
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Sursă: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org
Sursă: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Lungime2 LC
Acces
În această zonă, accesul cel mai facil se face din Vadu Crişului de la stadion şi sala de sport mergând în amonte până în zona respectivă. Traseul se află la începutul Pereţilor Mari. După ce trecem de peştera Podireului II, la aproximativ 70 m din zona în care încep Pereţii Mari se poate observa o surplombă şi neagră. Chiar la începutul acestei porţiuni începe traseul.
Descriere

O linie de traseu îndrăzneață, care pornește puțin mai complicat, dar care apoi intră hotărât pe mijlocul peretelui. Traseul are două lungimi întinse (45m), existând opțiuni de a le fragmenta în patru lungimi scurte pentru a veni coarda mai ușor. Recomandăm totuși două lungimi, pentru a beneficia de regrupări sigure (și confortabile).

Ținând cont de vechimea traseului (și încă nereamenajat) recomandăm ca echipa dornică de parcurgerea lui să aibe ciocan pentru verificarea pitoanelor, precum și 2-3 mobile. Starea pitoanelor este destul de bună (dar trebuie totuși “ciocănite” pentru control).

LC 1: Pornim aproape din apă, depinde de cât de mare e lacul de la bază. Puțin mai la stânga (2-3 m) porneşte si traseul Surplomba Neagră (reamenajat). După câţiva metri ascendenţi, traversăm mult spre dreapta pe sub surplomba accentuată şi întinsă; pe parcurs găsim şi 2-3 nişe cu vegetaţie. Apoi de pe o mică brână, trecem un şir de surplombe nu chiar facile (zona e şi cam friabilă), până prindem o fisură ce ne scoate, uşor spre stânga, pe o brână comodă unde regrupăm. Mult mai în stânga, dar pe aceeaşi brână, regrupează şi traseul Surplomba Neagră.

LC 2: De pe brână pornim surplombat, prindem o fisură, trecem pe lângă o nişă, după care, mai depășim o surplombă, iar în continuare urmărim o succesiune de fisuri verticale. Apoi traseul deviază puțin spre dreapta, peretele piezând treptat din dificultatea de la început. Tavanul final îl lăsăm în dreapta, o fisură scoțându-ne ușor spre stânga, pe niște brâne. Urcăm drept în sus pe brânele dintr-un mic amfiteatru (atenție sporită pe ploaie) și, înainte de a ajunge la primii copaci, găsim amenajată o regrupare comodă, unde se termină traseul.

Retragere
Din ultima regrupare se continuă urcarea spre pădure de unde întâlnim marcajul turistic punct albastru, iar aici continuăm pe marcaj coborârea până la sala sportivă. Sau se poate coborî în rapel.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Surplomba Mare

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.