Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Traseul Clasic (Traseul Ciobanilor)

Traseu clasic, 3A, 4b/4b+ (3a+/3b, A0), 2LC
Sumar
Pitoane
Asigurări dubioase
Faţă căzută
Friabil
Rapel
Imagini și topo
Sursă foto: http://mariusgrigoras.blogspot.com/
Sursă foto: http://mariusgrigoras.blogspot.com/
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic3A
Lungime2LC
Grad artificialA0
Grad E0I
Grad ERS2
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA3+5-
Fr3a+/3b4b/4b+
BritVDMS/S
YDS5.45.6/5.7
Localizare
Durată apropiere10m
Acces

Durată: 10m

Pe marcaj cruce albastră de la Hotel Rarău
Descriere
Deschis ca un traseu de 4 lungimi de coardă de 40m, reamenajat parțial pe ancore mecanice ca un traseu de 2 lungimi. Vechile regrupări pe pitoane sunt încă la locul lor, împreuna cu o stație intermediară de rapel (2 ancore și un spit) de sub tăvănelul final din lungimea 2 care nu prea merită folosită ca regrupare. Actuala LC2 traversează multișor, deci se recomandă bucle extensibile plus câteva anouri de 120cm.
(!) Traseul este foarte vizibil din poteca turistică - acolo unde este friabil o piatra dizlocată pe prima lungime și jumătate se va duce fix în mulțimea de gură-cască adunată mai jos. 

LC1: 50m dacă folosim regruparea pe spituri, 55plus dacă folosim regruparea pe pitoane din vechea lc2. Față căzută grad 3a, pe prize bune, asigurată cu un amestec de ancore și pitoane. După primii aproximativ 20m se ajunge la o bandă de ierburi - sub aceasta este regruparea originală, pe pitoane, din vechea lc1 și o săgeată spre dreapta. Regruparea nouă este vizibilă mai sus, dar dacă o luăm direct gradul crește la 4bplus, pe când dacă ocolim prin dreapta și apoi înapoi spre stânga până la ea, rămânem la 3a. 

LC2: 25m diferență de nivel, cam 40m coardă pornind din regruparea pe spituri. Traversăm înapoi în dreapta până la baza unor trepte de iarbă pe care urcăm 5m până la vechea regrupare (neasigurat, dar foarte ușor) și traversăm la stânga pe umăr vreo 8-10m până la baza părții superioare a Pietrei. Urmează pasul traseului, un diedru grad 4bplus relativ friabil, asigurat pe pitoane. Ieșim ușor spre dreapta și o luăm în sus până vedem o stație de rapel pe ancore cu lanț, pe o față căzută sub un tăvănel, cu o săgeată la dreapta lângă ea. Avem aici 2 soluții: asigurăm în stație și o luăm pe stânga pe un diedru (nu știu care este dificultatea sau starea asigurărilor acolo) sau ignorăm stația de rapel dacă nu avem anouri foarte lungi și urmăm săgeata, asigurând într-un piton pe scurtul traverseu, până ieșim de sub tăvănel și urcăm pe trepte de iarbă până în vârful pietrei, regrupând într-un cuib de pitoane legate cu coardă.
Retragere
Retragerea se face în rapel spre șaua dintre Pietre, ușor spre dreapta, dintr-o stație de rapel pe ancore plus cordelină aflata imediat sub buza peretelui (mai puțin vizibilă, dar pitonul mai îndepărtat din regrupare arată înspre ea). Pe semicorzi sau pe coardă de 70m se poate ajunge jos dintr-un singur rapel (grija la trecerea peste tăvănel, persoanele ajunse în șa nu au foarte mult loc să se ferească de eventuale pietre mari dizlocate). Pe o singură coardă de 50-60m, mergeți ușor la stânga până la stația intermediară de rapel văzută în urcare (8m) și coborați apoi ușor în dreapta spre șa (25m). Descățărați apoi pe vâlcelul din dreapta cum stați cu fața la rapel.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Clasic (Traseul Ciobanilor)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.