Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Creasta Hornului Roşu

Traseu clasic, 3B, 6a+ (4c/4c+, A1), 4 LC
Sumar
Pitoane
Creastă
Horn
Friabil
Imagini și topo
Sursă foto: Dan Ciubotaru (2022)
Sursă: Wild Ferenc
Sursă: Wild Ferenc
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic3B
Lungime4 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA57-
Fr4c/4c+6a+
BritS/HSE1
YDS5.75.10b
Localizare
Durată apropiere30min
Durată retragere30min
Durată parcurgere2 - 3 ore
Acces

Durată: 30min

Din localitatea Lacul Rosu, din stanga hotelului Turist (DN12C, Lacu Roșu 535502) se tine marcajul triunghi albastru si indicatoarele cu Memorial Wild Ferenc (via ferrata). Intrarea in traseu se face imediat din dreapta traseului Memorial Wild Ferenc. Traseul este marcat cu vopsea pe perete.
Descriere
LC 1: La aprox. 2m de la plecare putem pune un friend mediu. După încă 2 m întâlnim primul spit. Lungimea continuă pe un horn îngust, asigurările, spituri, sunt pe partea stângă, linia traseului este vizibilă și evidentă de la plecare. După hornul îngust urmează o zonă cu iarbă și grohotiș. Regruparea de la sfârșitul primei lungimi este pe spituri cu lanț. 30m, grad 5plus.

LC 2: Continuă puțin lateral stânga pe o fisură asigurată atât cu spituri cât și cu pitoane vechi. Într-un piton este și o cordelină veche pentru a trece pasul la artificial. Este o porțiune întinsă unde nu prea este indicat să se stea mult, altfel te pompezi. Se ajunge la o mică surplombă pe care o depășim pe dreapta, apoi ajungem pe o platformă la baza unui horn cu prize bune pe partea stângă. După această bucată se ajunge în regruparea cu spituri cu lanț. De notat că regruparea amenajată aici este de fapt a treia regrupare de pe schița atașată. Din această regrupare se poate pleca în alte două trasee, Hornul Roșu și Fața Mare din Hornul Roșu, primele două lungimi fiind comune celor 3 trasee. 45m, grad 7- la fisură, unde în schiță apare A1 și un pas de 6 la hornul final.

LC 3: Din regrupare se merge 1-2 m în stânga pe o brână apoi dreapta sus pe creastă. Aici este vertical și pasaje lungi. Prize sunt suficiente, asigurări la fel. Este cea mai faină lungime cu cățărare frumoasă și susținută. Se trece de o regrupare intermediară la două pitoane și o coardă,  stânca este friabilă pe porțiunea verticală care urmează și lungimea se termină cu o scurtă creastă orizontală, într-o regrupare cu spituri și lanț. 50m, grad 6plus.

LC 4: Parcurge creasta care este cam friabilă, efectiv se cațără și descațără țancurile crestei, pe creastă se asigură cu anouri la țancuri și pitoane vechi, dar bine bătute. După parcurgerea crestei asigurăm un piton cu buclă lungă pentru a evita frecarea, se merge lateral dreapta, asigurăm un alt piton apoi primul spit din această lungime pe un horn foarte lat. După acest horn se iese într-o zonă cu ienuperi de unde se poate regrupa fie la două mici fisuri cu nuci DMM Offset, cu anou lung la un țanc destul de pitit in boscheti, sau din șezut cu asigurarea capului de coardă la ienupăr. Alternativ, cu corzi de 60 folosite cu economie, se poate lega această lungime cu următoarea și regrupa la un copac. 35m, grad 4plus.

LC 4 alternativa: Din regrupare se traversează dreapta spre o linie de ancore manufacturate albastre, care ajunge intr-un jgheab cu iarbă și ienuperi (parte din Fața Mare a Hornului Roșu). Continuăm în sus pe acesta, asigurând la ancore și ienuperi până ieșim la zona cu ienuperi de regrupare. Roca este mult mai solidă ca pe creastă și posibilitățile de pendul mult mai ușor de controlat, dar cățărarea mult mai plictisitoare. 60m, grad 3.

LC 5: Se face la liber pe o potecă evidentă prin jnepeni pitici până pe vârf. Este o lungime ușoară care nu necesită asigurare.

Atenție: Pe schiță sunt marcate 7 lungimi de coardă, regrupările evidente spituri cu lanț sunt 4. Distanța între regrupările actuale este mai mult decât suficientă pentru semicorzi de 60m. Traseul este în totalitatea lui destul de friabil și necesită atenție pentru secund și pentru alte echipe care cațără sub noi.
Retragere

Durată: 30min

De la crucea ce marcheaza varful Masivului Suhardul Mic se tine marcajul triunghi albastru care duce inapoi la Hotel Turist.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Creasta Hornului Roşu

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.