Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Fisura Artei

Traseu clasic, 6B, 6b+ (5c+, A1), 5 LC
Sumar
Pitoane
Surplombă
Diedru
Fisură
Horn
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: salvamontharghita.ro
Sursă: Wild Ferenc
Sursă: Wild Ferenc
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic6B
Lungime5 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6/6+7/7+
Fr5c+6b+
BritHVSE2
YDS5.10a5.10d
Localizare
Durată apropiere15 min
Durată retragere~1 h
Durată parcurgere4 - 6 ore
Acces

Durată: 15 min

Venind dinspre Bicaz, putem parca într-o alveolă vis-a-vis de Izbucul Mariei, înainte de primul pod (chiar la intrarea în sectorul Gâtul Iadului). Traversăm, coborîm de pe șosea pe poteca spre izvor și imediat prindem o potecă vagă ce urcă prin pădure și ne conduce într-un vâlcel abrupt. Vâlcelul poate fi urmat până la baza traseului, dar avem și opțiunea de a intui o potecă mai sigură pe versantul din dreapta, cum urcăm, imediat ce acesta devine accesibil.
Descriere
Unul dintre cele mai celebre traseele clasice din ţară, cu o linie extrem de frumoasă, în care predomină căţărarea liberă impusă. Traseul este destul de susținut pe mai toată lungimea și constă dintr-o fisură-horn continuă, care în partea finală se transformă într-o diaclază ce se cațără pe interior, fără asigurări, în prima parte, apoi pe exterior urmând linia spiturilor.
Unul dintre cele mai celebre traseele clasice din ţară, cu o linie extrem de frumoasă, în care predomină căţărarea liberă impusă. Traseul este destul de susținut pe mai toată lungimea și constă dintr-o fisură-horn continuă, care în partea finală se transformă într-o diaclază ce se cațără pe interior, fără asigurări, în prima parte, apoi pe exterior urmând linia spiturilor.

Echipare: Traseul a fost refăcut cu spituri în regrupări şi în câteva pasaje. Penultima lungime este asigurată integral cu spituri.
Echipament: Cu semicorzi de 60m și 18-20 de bucle, traseul poate fi cățărat din 5 lungimi, 3 până la bifurcaţia cu Fisura Surducului Mare, şi încă două până în creastă. Opțional, câteva frienduri medii ar putea fi utile (mărimi echivalente BD C4 .75-2).

LC 1 (55m): Urcăm spre hornul evident, inițial fără asigurări. După ce asigurăm un spit, ținem linia pitoanelor până la un bloc proeminent pe care îl ocolim pe partea dreaptă, pe prize bune, dar ușor expus. Deasupra blocului putem regrupa sau alege să continuăm pe fisura-diedru (cățărare susținută) după care ținem linia pitoanelor, ușor dreapta, în cățărare facilă, dar pe stâncă de calitate îndoielnică. Regrupăm comod la două spituri.

LC 2 (35m): Lungime susținută, cu multe asigurări. Urcăm în sus 15m pe diedrul ușor surplombat, pentru ca apoi diedrul să se transforme, în partea superioară, în horn. Regrupăm într-o nișă pământoasă la două spituri.

LC 3 (55m): Se urcă un horn căzut, cu prize bune, până la o brână de unde continuăm pe hornul ce surplombează peste un bolovan încastrat. Următorii metri sunt puternic surplombați și odată trecuți, urmăm linia pitoanelor pe fața din dreapta trecând din nou în horn pe măsură ce acesta devine căzut. Continuăm ~15m pe despicătura ce se lărgește treptat, apoi devine pământoasă și regrupăm la două spituri. Traseul nostru merge în sus și spre stânga. Spre dreapta pleacă traseul Fisura Surducului Mare care iese după 3 lungimi în creastă, fiind o variantă mai ușoară de ieșire decât Fisura Artei.

LC 4 (~55m): Urcăm spre stânga și intrăm în horn. Continuăm în sus 9m pe diaclază, pe semiîntuneric, strecurându-ne prin spațiile înguste. Se iese din diaclază, se pot asigura două pitoane pe o față căzută și după câțiva metri de cățărare în opoziție, pe exterior, revenim în interiorul diaclazei. După aproximativ 9m urmează un pasaj foarte îngust (~8m) la finalul căruia putem asigura un bolovan încastrat. Urmează să ieşim pe un prag orizontal, unde traversăm ascendent dreapta spre regurparea marcată cu două spituri. Lungimea are puține asigurări, dar aflați în diaclază este aproape imposibil de căzut.

LC 5 (~27m): Urmărim linia spiturilor pe față, apoi în diedru. Cățărare interesantă și foarte bine asigurată.

LC 6 (~ 30m): După o porțiune scurtă de stâncă, continuăm pe brânițe până ieşim în pădure.
Retragere

Durată: ~1 h

Umăm poteca marcată cu pătrate albe spre sud (în direcția opusă Bicaz). Poteca se întrerupe din când în când dar ținem direcția sud sau muchia peretelui (cu valea pe dreapta). Trecem pe deasupra unei mari plăci căzute (Planșeta de desen) continuăm să coborâm prin pădure și prindem poteca marcată cu bandă galbenă pe care, înainte de a coborî în albia unui pârâu, cotim la dreapta și o urmăm ~10 minute până la un pod suspendat. Trecem podul și ținem poteca de-a lungul unui dig ce ne va scoate în șosea la aproximativ 10 minute în amonte de Izbucul Mariei.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fisura Artei

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.