Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Traseul Central

Traseu clasic, 5B, (A2/A3), 7 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Artificial
Fisură
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: Cătălin Crețu
Sursă: Wild Ferenc
Sursă: Wild Ferenc
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Lungime7 LC
Grad artificialA2/A3
Localizare
Durată parcurgere4 - 5 ore
Acces
Pentru a ajunge la baza Peretelui Lapoșului se merge, inițial, pe triungiul roșu, pornind pe aceeași potecă cu accesul spre Piatra Altarului. Marcajul se părăsește când ajungem la râu, sub Piatra Altarului. Ținem apoi câteva poteci slab conturate, cu scopul de a ajunge în șaua nordică a monolitului, de unde ne orientăm inițial pe o creastă cu brazi, apoi spre stânga, având grijă să nu coborâm prea mult spre Lapoș. În cele din urmă ajungem la baza Peretelui Lapoșului.
Descriere
Traseul se află în zona centrală a Pietrei Bardosului de-a lungul unei fisuri neîntrerupte pe 40m, în lungimile 3 și 4 (din topo - lungimea 3 din poză). Este un traseu frumos, dar foarte dificil, cu pasaje surplombante. Roca este în general compactă și de bună calitate, dar cum traseul vede puține parcurgeri, iarba și mușchii s-au instalat pe acesta, iar pitoanele sunt solide. Regrupările sunt în general suspendate și incomode. Pentru expansoare vom avea nevoie de carabiniere subțiri. Una din problemele traseului este găsirea pitoanelor ascunse prin iarbă. Lungimile se mai pot uni, ieșind din mai puține lungimi.

LC 1: Urcăm pe un diedru murdar de 15m - primul piton este destul de sus - (partea inferioară A0, apoi A1) ușor surplombat. Continuăm 25m pe o brână înierbată (grad 2) și riscantă cu praguri de pământ friabile și regrupăm la pitoanele de pe partea dreaptă.

LC 2: Continuăm încă 10m pe brâna de iarbă și pământ, aceasta terminându-se sub o lespede netedă. Vom începe un traverseu spre stânga de 5m pentru a reveni apoi peste placă în traverseu dreapta până în regrupare.

LC 3: Traversăm spre stânga pe pitoane îndepărtate (4m, A2), apoi cățărăm un diedru surplombant (5m, A2) şi ajungem la baza fisurii. Urcăm 17 m pe fisură şi regrupăm la 4 pitoane. Dacă mai avem suficiente bucle putem continua pentru a uni cele 2 lungimi.

LC 4: Urcăm pe fisură (A1) ce este pasajul cel mai greu de liber impus al traseului. Regrupăm sub cele 2 nişe gemene la 4 pitoane.

LC 5: Pornim cu un pas întins spre expansoarele din dreapta. Apoi continuăm artificial pe acestea, pasajul fiind aerian. Continuăm în diagonală spre dreapta (13m, A1) spre un horn deschis şi sfărâmicios. Urcăm 10m pe acesta şi regrupăm comod la 4 pitoane, cam la 8m sub cea de-a doua nişă.

LC 6: În sus spre a doua nişă pe prize mari şi pe o rocă galbenă (grad 3plus). Ocolim nişa prin dreapta, pasajul fiind surplombant (4m, A2). După alţi 6m uşori (grad 3plus) ajungem la a treia nişă (un fel de peşteră) unde regrupăm comod la 2 pitoane.

LC 7: Continuăm în sus în ramonaj 5m, apoi 2m pe exterior pe peretele din dreapta (grad 5-). Ieşim deasupra nişei într-o zonă foarte aeriană (loc unde vedem o a doua nişă la stânga). O ocolim pe peretele din dreapta şi după 5m de A0 şi 15m pe teren uşor (3-) regrupăm la un brad (sau mai devreme la un colţ de stâncă).
Retragere
Coborârea se face ținând spre dreapta linia crestei, până la o șa mică din care începe un vâlcel, spre dreapta, pe al cărui fir, mai la vale, se văd câțiva mesteceni. Coborâm pe vâlcel, pe iarbă udă și apoi prindem o potecă prin pădure. Ținem o curbă de nivel până ajungem iarăși sub Piatra Altarului, de unde coborâm spre Lapoș și, mai departe, pe marcajul triunghi roșu, prin pădure, spre șosea.
Surse
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Central

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.