Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Umbra Muchiei

Traseu clasic, 5B, 7a+ (6a, A0), 6 LC
Sumar
Pitoane
Iarbă
Imagini și topo
Sursă: Páll Endre
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Lungime6 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+8+
Fr6a7a+
BritHVSE4
YDS5.10a5.12a
Localizare
Durată parcurgere3 - 4 1/2 ore
Descriere
Traseul a fost reparat anterior cu spituri și regrupări (topuri) cu lanț de la Faders din păcate nu neapărat corespunzător. În toamna anului 2020 traseul a fost curățat și completat cu ancore (Fixe). Traseul are două variante de intrare; cea originală, mai lungă, este cea recomandată.
Varianta originală:
Approach: de la alunul care marchează intrarea în traseele Peretului Sudic se continuă pe poteca bine bătută la baza peretelui. La un moment dat poteca se bifurcă:
- varianta originală coboară câțiva metri după care traversează între copaci până la un bolovan uriaș atârnat de perete;
- varianta scurtă care ocolește prima lungime urcă pe o platformă mare, comodă unde se poate echipa. De pe platformă se ia oblic pe o brână cu un hornuleț până la regruparea intermediară din LC2 la 2 spituri.

LC 1: Pornește de la bolovan pe care urcă și apoi urmărește o fisură oblică stânga după care trece la stânga peste muchie și continuă în sus până la regrupare.

LC 2: Din regrupare se ia pe o față căzută, cu vegetație, întreruptă de câte un bloc vertical peste care se cațără până ce se ajunge la baza peretelui din față. Pe brâna de iarbă se urcă către dreapta până la regruparea intermediară (2 spituri). De aici iarăși stânga până pe sub o arcadă apoi în sus pe o bavareză de mare clasă :) (gr. 6plus) Se continuă pe o fisură cu pași frumoși și apoi printr-o zonă înierbată până la regruparea pe spituri cu lanț la baza peretelui din față.

LC 3: Pornește pe o față căzută spre stânga până la o față spălată, în surplombă, care se trece artificial, sunt vreo 2 expansoare, un spit. Apoi se iese într-o creastă pe care se merge spre dreapta până în dreptul copacului care se vede deasupra fisurii largi, care porneşte deasupra regrupării.
Alternativ se poate lua direct în sus pe hornul/fisura din Umbra Vânătorilor până la regruparea de lângă copacul uscat. Asta este varianta mai frumoasă și logică pe această porțiune. Pe această variantă se recomandă a nu se opri la regruparea din stânga copacului uscat, ci a se continua până la următoarea regrupare cu coardă de 60m.

LC 4: Merge în sus și ușor spre stânga pe fețe de stâncă, praguri, ușor friabil; o lungime lejeră.

LC 5: Din regrupare se ia la stânga. Un piton (P vechi marcant) și un spit marchează direcția. 
Atenție: la dreapta din regupare porneste Umbra Vânătorilor (spituri argintii Fixe)
După o porțiune de cățărare pe față se traversează stânga pe o fisură și apoi pe un prag. De la capătul pragului direct în sus pe o față spălată. Aici se află și pasul traseului asigurat cu 2 spituri. După pasul pe față până în regrupare terenul devine mai blând :)

LC 6: Ultima lungime începe cu o porțiune puțin surplombată după care se traversează la dreapta la baza unei lespezi mari desprinse de perete. Apoi oblic dreapta până la baza unui diedru frumos. Diedrul se termină cu o burtă suplombată (fisură cu prize sănătoase) asigurată decent. După burtă se iese din fisură la dreapta și se ține puțin la dreapta un spit argintiu pe o față lângă o bavareză arătând direcția către ultima regrupare.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Umbra Muchiei

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.