Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Pilierul Nord-Vestic

Traseu clasic, 5A, 6b+/6c (5c, A2), 5 - 6 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Diedru
Iarbă
Fantastic
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Sursă: Cătălin Crețu
Sursă: Wild Ferenc
Sursă: Wild Ferenc
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime5 - 6 LC
Grad artificialA2
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA67+
Fr5c6b+/6c
BritVSE2
YDS5.9/5.10a5.11a
Localizare
Durată parcurgere3 - 4 ore
Acces
Pentru a ajunge la baza traseului se trece Lapoşul cam pe unde se termină peretele Pietrei Altarului şi se continuă pe poteca abruptă şi alunecoasă de la baza acestui perete. După 100-200 m ajungem la baza traseului. Nu se mai cunoaşte scrisul, dar este primul cum urci (mai sus la 15 m mai există un traseu, Pintenul Prieteniei).
Descriere
Traseul este unul foarte frumos, cu două lungimi splendide. LC 1 şi 2 deschise de László Fall şi Péter Kerekes, restul de Tivadar Kiss, István Páll, Ştefan Ţurcaş în 1978.

LC 1: Nu are nici o asigurare (se poate pune un anou la un copac cam firav), dar este ușoară, deși în caz de umezeală terenul este dificil. Merge inițial în sus, apoi trece în dreapta, pe o brână imensă. Se regrupează la două pitoane. De aici începe cățărarea propriu-zisă.

LC 2: Este cea mai riscantă. La început distanța dintre pitone este destul de mare încât să te oblige la mulți pași impuși. Asta nu ar fi o problemă, dar faptul că traseul este neparcurs te obligă să mergi pe prize murdare și să cauți pitoanele prin iarbă. Această lungime merge inițial drept, pe un sistem de fisuri mici, apoi traversează scurt în dreapta pe praguri urâte de iarbă, cu pitoane foarte puține. Spre final se poate regrupa la 2 pitoane într-o crestuliță sau se poate urca și regrupa pe o brână, mai sus, la un brad sănătos. Am ales a doua variantă, pentru a putea parcurge traseul din 5 lungimi în loc de 6.

LC 3: Este cea mai frumoasă a traseului. Inițial se urcă pe praguri friabile și neasigurate (12-15 m până la piton), apoi se merge spre un diedru clar, ce pare impresionant de jos. Se ajunge sub diedru și apoi se intră în el, în bavareză expusă. Pe la jumătate, diedrul e închis de un tavan pe sub care se traversează liber cam 4 m, cu prize cubice la mână și praguri scurse la picioare. Mai sus, diedrul se lărgește, căpătând aspect de horn, în care poți să ramonezi larg sau să mergi în spraiț. O lungime extraordinar de frumoasă, asemănătoare întrucâtva cu ultima lungime din Lespezile Lirei din Crai. O lungime cum nu găsești în prea multe trasee din Bicaz. Gradul rotpunkt al lungimii pe la 7/7plus.

LC 4: Una urâtă, pe praguri de iarbă, cu asigurări rare, care se termină undeva într-o placă spălată, cu prize infime. Aici trebuie atenție mare: înainte se făcea traverseu Dülfer (autofilare pe coardă), acum se poate trece liber, la aderență, dar nu foarte ușor, căci prizele sunt mici și scurse. Regruparea este pe un prag de iarbă.

LC 5: Continuă întâi în dreapta, apoi în sus, pe o fisură, traversând câte 1 m când dreapta, când stânga. La un moment dat, se ia în brațe un bloc mare de piatră, folosind prizele inverse. E o lungime frumoasă, care iese rotpunkt (grad 6plus/7-). Ajungem sus, pe vârful nordic al Pietrei Altarului.
Retragere
Retragera se face prin trei rapeluri.

Primul are cam 40 m și pitoanele sunt imediat sub creastă, spre sud (adică spre serpentine). Se coboară un pic în stânga, până la 2 pitoane (mai sus am mai văzut unul, dar nu ne oprim la el).
Al doila rapel e mai scurt (până în 20m) și ne conduce pe o brână, lângă un brad mare cu un piton în el, care e prima regrupare a Traseului Honvezilor.
De aici mai facem un rapel de 40 m până în potecă, la baza peretelui. Mergând 50 m spre dreapta, ajungem în Șaua Nordică a Pietrei Altarului, de unde coborâm spre râul Lapoș pe poteca abruptă, până întâlnim din nou marcajul triunghi roșu.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Pilierul Nord-Vestic

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.