Sistem de gradație


Hans Gora

Traseu clasic, 3B, 6b (5a, A0), 3 LC
Sumar
Pitoane
Faţă căzută
Creastă
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Creasta Hans Gora
Creasta Memorială Hans Gora
topo Memorial Hans Gora
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic3B
Grad artificialA0
Număr lungimi3
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA5+7
Fr5a6b
BritHS/MVSE1/E2
YDS5.85.10c/5.10d
Premieră și reparații
Cele mai bune luni
Acces
Se merge pe firul Hăşdatelor trecînd peste primul pod, apoi depăşim "izvorul" numit Șipotul Cheilor sau mai bine zis punctul de alimentare cu apă de la baza Colțului Sanșil şi, cu vreo 30m înainte de a ajunge la al doilea pod, pe partea dreaptă observăm o pancardă care ne anunță să nu părăsim traseul turistic. Aici facem exact pe dos, adică părăsim poteca urcînd pe o potecuță ce ne duce la un grohotiş cu bolovani mari. Urcăm pe partea stîngă a acestuia pînă ce prindem, tot spre stînga, o altă potecuţă ce urcă pe lîngă un colţ de stîncă apoi coteşte dreapta prin spatele acestuia şi pe la baza Colțului Rotunjit, ajungînd într-un vîlcel larg pe care îl traversăm continuînd urcuşul pe un vîlcel îngust şi plin de vegetaţie. Puțin mai sus, pe partea dreaptă cum urcăm, întîlnim placa memorială a lui Hans Gora, loc de unde porneşte şi traseul nostru, marcat şi el cu vopsea roşie la baza stîncii.
Descriere
Un traseu uşurel, dar nu banal. Necesită puţină orientare pe prima lungime. Pot apărea probleme de tracţionare a corzilor dacă se regrupează incorect pe ultimele două lungimi.
LC1 - Pleacă vertical-stînga, orientîndu-ne spre un inel uriaş aflat la vreo 8m mai sus loc în care traseul coteşte ascendent dreapta peste praguri cu ceva vegetație ajungînd după vreo 25m pe un prag stîncos unde se află o primă regrupare intermediară, pe care noi am sărit-o. De aici uşor stînga apoi vertical peste o față cam lipsită de prize unde se spune că ar fi pas de 7-, dar pe care l-am simţit a fi de 7. Oricum, nu am reuşit să-l trec la liber, ci am tras de buclă ca să pot prinde o alveolă mare aflată sub un piton de mai sus. De aici continuăm ascendent stînga, pe sub linia crestei, peste praguri și bolovani presăraţi cu un vîrf de cuțit de verdeață, după gust, ajungînd în regrupare după aproximativ 55m. Regruparea este amenajată pe spituri.
Actualizare 22.10.2022: Pasul lungimii - 3-4 mișcări, dar destul de în forță, este un 6b mai degrabă, o parte din prizele din crux s-au rupt.

15-04-2023: e un cuib de porumbel de stâncă în partea finală a lungimii (la baza unui diedru vertical și friabil la 2m lângă porțiunea ascendent stânga), cu ouă încă neeclozate - ar putea fi o idee să mai lăsăm ruta în pace o lună :)

LC2 - Se pleacă din regrupare urmînd muchia crestei spre o zonă puțin mai verticală loc unde traseul cotește puţin stînga ocolind creasta și ieșind mai sus lîngă o fereastră. Aici se află o regrupare pe pitoane care se poate sări. Se continuă urcușul ieșindu-se în creastă și continuăm pe aceasta pînă înaintea unui prag mai pronunțat unde avem o regrupare la 2 pitoane. Pînă aici avem cam 50m și un pas de aproximativ 6/6plus la verticala dinaintea ferestrei. Se regrupează aici căci altfel vor fi probleme la tracționarea corzilor.

LC3 - Din regrupare se continuă creasta, iar după vreo 8-10m se coboară într-o şa urcînd pe partea cealaltă și ieşind la crucea memorială unde se găseşte o regrupare pe spituri. Trecem de aceasta și continuăm pe creastă pînă cînd ajungem într-o porţiune unde începe să urce spre ultimul ei vîrf. Aici nu urcăm pe vîrf, ci coborîm spre stînga vreo 2m spre capătul de sus al unei zone puternic înierbate ajungînd la o regrupare cu spituri și lanţ, folosită ca punct de rapel.
Atenție (!) Asigurarea aflată în șa duce la o frecare foarte foarte mare a corzilor. Pentru evitarea acestei frecări se recomandă regruparea la cruce.

Recomandarea mea pentru cei care au corzi de 60m este să se parcurgă lungimile în felul următor:
LC1 - Pînă la prima regrupare pe spituri;
LC2 - Se regrupează fie la fereastră fie pe creastă, înainte de șaua de sub cruce. Dacă se regrupează la fereastră atunci lungimea este scurtă, de aproximativ 25m;
LC3 Se regrupează la cruce. Dacă regruparea precedentă a fost pe creastă atunci LC3 va fi foarte scurtă, de aproximativ 20m;
LC4 Se merge de la cruce pînă la punctul de rapel.
Retragere
Din punctul amenajat cu lanţ putem efectua două rapeluri de 25m sau unul de 50m ajungînd în partea superioară a vîlcelului înierbat pe care am urcat spre baza traseului. De aici urmăm în sens invers potecuța pe care am venit.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Hans Gora

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.