Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Păianjenul Galben (IPGG 2)

Traseu clasic, 6B, 6c+ (6a, A1/A2), 10 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Artificial
Surplombă
Tavan
Fisură
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic6B
Lungime10 LC
Grad francezED-
Grad artificialA1/A2
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+8-/8
Fr6a6c+
BritHVSE3
YDS5.10a5.11c
Cele mai bune luni
Acces
De la cabana Cheia se traversează pârâiaşul şi se merge pe poteca marcată triunghi albastru. În locul în care se deschide un vâlcel în dreapta se părăseşte poteca marcată şi se merge în sus spre perete având în dreapta Creasta Fotoreporterului. Poteca ne va scoate sub Peretele Livezii cu Mesteceni, iar la stânga putem continua spre Claia Strâmbă. Traseul este marcat cu vopsea la bază.
Descriere

Traseul a fost reamenajat între 16-20 iulie 2002, cu 44 ancore mecanice (20 în regrupări şi 24 în cele 10 lungimi). Nu a fost reparată şi ultima lungime originală directă.


1LC. Se urcă pe un fel de brâniţă în traversare stânga apoi se prinde un sistem de fisuri în sus. Căţărarea este foarte faină şi se poate scoate la liber.

2LC. Se caţără un diedru. Deasupra lui se iese pe teren mai uşurel. Urmând linia logică a traseului oblic dreapta ajungem în regrupare pe o mică platformă.

3LC. Faţă căzută, apoi o porţiune verticală şi prindem o fisură tot pe faţa căzută. Căţărarea este superbă. Continuăm de-a lungul fisurii până în regrupare.

4LC. Avem de depăşit în forţă o mică surplombă ce ne scoate pe o brână. Urmăm brâna spre stânga. În capătul acesteia pleacă un diedru absolut superb ce poate fi legat la liber.

5LC. Un sistem de fisuri. Prima parte se poate căţăra la liber, dar apoi mai mult artificial. La dreapta pleacă traseul Iris.

6LC. Încă o lungime de artificial. Diedru, apoi se ocoleşte surplomba prin stânga, încă o surplombă ce se ocoleşte prin dreapta şi se prinde o fisură pe o faţă căzută. Aici trebuie folosită o nucă pentru înaintare deoarece cuiul a zburat.

7LC. Încă o lungime de artificial. Probabil că poate fi lucrat la liber.

8LC. Traversare sub o arcadă dreapta. Apoi se prinde o fisură în sus, se depăşeşte o surplombă şi se iese în regrupare. Această lungime poate fi legată la liber.

9LC. După primii metri în care se depăşeşte o surplombă mică se ajunge pe o brâniţă. Tendinţa ar fi să se meargă pe brâniţă în stânga însă se traversează pe sub o arcadă 1-2m în dreapta şi se prinde o fisură foarte frumoasă care se asigură la nuci măricele. După fisură mai căţărăm câţiva metri şi apoi avem de depăşit încă o surplombă cu ajutorul unei pene de lemn care se cam mişcă. Regrupăm pe o brână mare de iarbă la un copac.

10LC. Continuăm drept în sus pe un fel de diedru spart. La început nu se văd şi nu există asigurări fixe, deci folosim nuci, însă mai sus apar şi câteva cuie. Ieşim în vârful Clăii Strâmbe.

Retragere
Coborâm de-a lungul crestei. În dreptul Livezii cu Mesteceni coborâm pe un vâlcel pământos. Se revine astfel în mica şa de unde pleacă Creasta Fotoreporterului şi unde se termină Santinela Cheii.
Surse
Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2014/09/2014-08-30-buila-paianjenul-galben-6b-8-8-a1a2-10lc.html
Liviu Enache - Topo 1
Leslie Fucsko - Topo 2
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Păianjenul Galben (IPGG 2)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.