Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Băile Herculane

Tip rocă: calcar

Imagini și topo
Descriere

Alpinismul în zona Bãile Herculane a început în anul 1966 cu ajutorul sportivilor de la Asociatia Sãnãtatea din Arad, prin deschiderea unui numãr de trasee în Peretele Șoimului și zona Bobot. De atunci s-au succedat la efectuarea de premiere un numãr mare de alpiniști, mai ales studenții de la Politehnica Timișoara conduși de veteranul alpinismului românesc, prof. dr. ing. Eugen Seracin.

La dezvoltarea zonei au participat și alpiniștii unor alte cluburi din zona Banatului și aici amintim Victoria Guban Timișoara, Sticla Tomești, sau alpiniști individuali, neafiliați la nici un club.

Multe trasee au fost bãtute în spiritul anilor '70-'80, cu pasaje artificiale. Începând cu anii '90 frații Marius și Ovidiu Ianoșel au introdus spiritul de cățărare liberă, prin trasee foarte spectaculoase. Apar primele trasee de escaladă, amenajate de cățărătorii din Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Caransebeș, dar și din București. Se organizează Campionate Naționale de escaladă și astfel se deschid tot mai multe trasee noi.

La începutul anilor 2000 Valea Cernei număra aproximativ 150 de trasee de escaladă. Începând cu anul 2003, Clubul Sportiv ALTERNATIVE din Timișoara începe organizarea anuală, la începutul lunii mai, a competiției "Herculane Climbing Open", care prin amenajarea anuală de rute noi, a ridicat numărul traseelor de escaladă din Valea Cernei. În prezent Valea Cernei oferă aproximativ 600 de trasee de escaladă amenajate.

Simultan cu deschiderea de trasee de escaladă s-a început parcurgerea traseelor clasice în stil liber cu recotarea lor în grade UIAA. La ora actuală există un numãr de 86 trasee clasice cu gradele de la 1B la 6A, și circa 600 de trasee de cãtãrare liberã (escaladă sportivă) cu grade până la 9aplus.

Alpinismul bãnãțean a dat un numãr mare de performeri în materie, dintre care îi putem aminti pe Cornel Gălescu și pe Ștefan Milota.
Pereți din Băile Herculane
PozăPereteTip rocăTrasee

Amfiteatrul

calcar24

Cheile Pecinişca

calcar53

Cheile Prolazului (Cariera)

calcar117

Crucea Albă

calcar14

Izvorul Munk

calcar11

Peretele Şoimilor

calcar61

Zona Magnolia

calcar57

Zona Roman

calcar104
Distribuție trasee
Dificultate trasee
Rating mediu
Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.