Sistem de gradație


Carol Lehmann

Imagini și topo
Descriere

Una dintre figurile deosebite ale alpinismului braşovean este Carl Lehmann. El s-a născut la Bran în 1894, fiind nepotul lui Karl Lehmann, pădurar, fost ghid al S.K.V. pentru ascensiunile în Bucegi cu plecarea din Bran. A mers pe munte încă de copil, de pe la 1900 şi cunoaşte perfect munţii Bucegi, Piatra Craiului şi Munţii Făgăraşului. Ascensiunile sale, cele mai deosebite de care îşi aminteşte, sînt următoarele:
4 august 1912 - Piatra Craiului Mică;
18-19 august 1913 - Bucşoiul—Omul; - Ţigăneşti;
31 decembrie 1921 — 1 ianuarie 1922 - Sinaia - Vîrful cu Dor - Peştera Ialomiţei, drum de noapte (Carl Lehmann, H. Gebauer, F. Tontsch şi Goldschmit);
25-27 decembrie 1924 - Rîşnov - Mălăeşti - Vîrful Omul - Sinaia (Carl Lehmann şi Zach); în hornurile Mălăeşti au trebuit să sape un tunel în cornişte;
20 februarie 1927 - Piatra Craiului Mare (Carl Lehmann şi Erwin Csallner);
27 februarie 1935 - Bucşoiul (Carl Lehmann şi Erwin Csallner);
6 ianuarie 1936 - Creasta Pietrii Craiului (Carl Lehmann şi Ion Udrişte-Olt);
la 12 ianuarie a repetat tura (Carl Lehmann şi Otto Wilck);
20 martie 1938 - Vîrful Ciucaşului (Carl Lehmann, Niculae Macavei, Niculae Biriş, Szabo Lajos, Otto Wilck şi S. Kohn);
martie 1942, Paltina.

Carl Lehmann a încercat cu Otto Wilck să parcurgă creasta masivului Făgăraşului, plecînd de la Sîmbăta, dar ajunşi pe Caţavei i-a blocat o ninsoare continuă şi după trei nopţi petrecute în cort au renunţat la ascensiune.

În perioada 8-13 martie 1937, Carl Lehmann a făcut o şcoală de schi, la Sîmbăta, în Munţii Făgăraşului, ca instructor. Din 1936 a fost angajat de O.N.T. Braşov, ca ghid. În această calitate a condus pe munţi mai ales turişti străini. În afară de ocupaţia de ghid, Carl Lehmann a lucrat la realizări de drumuri montane (a construit, între altele, drumul de legătură între Prepeleag şi noua cabană Mălăeşti), la construcţia cabanelor Grind, Bunloc, Mălăeşti, Curmătura, Poiana Teslei, Pasul Predeluş, Valea Rece, a refugiilor Grind, Peştera de gheaţă, 7 Noiembrie şi la Scări - în Piatra Mare. Frumuseţile alpine i-au deschis lui Carl Lehmann gustul pentru arta fotografică, aşa că a imprimat pe peliculă mii de imagini cu peisaje din munţii cutreieraţi de el. Carl Lehmann cunoaşte atît de bine munţii Bucegi, Piatra Mare, Cristianul Mare, Piatra Craiului, Munţii Făgăraşului şi Ciucaşul, și la 90 de ani, cînd i se vorbea de un colţ, de o vale, o potecă, un pîrîu oarecare, imediat te completa cu o mulţime de amănunte. În afară de bibliotecă, de fotografii şi documentele pe care le posedă, Lehmann însuşi apare ca o adevărată enciclopedie alpină. Referindu-se la calităţile lui de ghid, doctorul Alexandru Rudeanu l-a caracterizat astfel: „Pentru versantul nordic (al Munţilor Făgăraşului, n.n.) trebuie să vorbim în primul rînd de Lehmann de la Oficiul de turism Braşov. Trebuie să spunem numaidecît că nu este vorba de o călăuză obişnuită, ci de un excelent camarad de munte. Cunoaşte regiunea foarte bine, ştie nomenclatura exactă a locurilor şi este un gentleman perfect..."

                            *  *  *

Alte contribuţii/viziuni cu privire la biografia lui Carl Lehmann

Interviu acordat lui Ion Preda la împlinirea a 90 de ani în publicaţia Almanah Turistic 1985.

Mircea Ordean :

http://mirceaordean.blogspot.ro/2011/08/munte-lehmann-spre-in-afara-tiparelor.html

http://mirceaordean.blogspot.ro/2015/10/istorie-carol-lehmann-aprilie-1990.html

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.